De sociaal-liberaal Emmanuel Macron en Marine Le Pen van het nationalistische Front National staan in de beslissende tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen tegenover elkaar.
De twee kandidaten kregen de meeste stemmen tijdens de eerste ronde van de verkiezingen op zondag. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte dat in de nacht van zondag op maandag om 05.00 uur bekend.
Macron kreeg 23,75 procent van de stemmen, le Pen 21,53 procent. De twee andere kandidaten die vooraf hoog in de peilingen stonden waren de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon en de conservatief François Fillon. Zij kregen respectievelijk 19,91 procent en 19,64 procent van de stemmen.
De tweede ronde vindt op 7 mei plaats. Macron en Le Pen worden gezien als elkaars tegenpolen.
Frexit of pro-EU
De rechts-populistische partij van Le Pen wil na de verkiezingen onderhandelingen met de EU om het Franse lidmaatschap radicaal te veranderen. Le Pen wil een losser samenwerkingsverband van EU-landen, uit de eurozone, afschaffen van vrij reizen in de Schengen-zone en weer paspoortcontroles bij de grens invoeren.
Ook wil ze het aantal komende immigranten sterk inperken tot maximaal 10.000 per jaar en illegale immigranten uitzetten. Als de onderhandelingen geen succes hebben, wil ze een referendum over het EU-lidmaatschap, met als meest waarschijnlijke scenario een 'Frexit', het verlaten van de EU. Ze heeft gezegd af te treden als de kiezers anders stemmen. Verder pleit haar partij voor meer politie en meer gevangenissen. De partij wil het aantal parlementariërs halveren.
Macron is voormalig minister van Economische Zaken onder president François Hollande, en is juist uitgesproken pro-Europees. Hij presenteert zich als een onafhankelijk kandidaat voor het politieke midden. Macron wil drastische economische hervormingen voor Frankrijk. Hij ijvert voor stroomlijning van publieke en private pensioenstelsels, en voor systemen van werkloosheidsuitkeringen, die nu verschillen voor zelfstandigen en mensen in loondienst.
En Marche! streeft naar een verlaging van de werkloosheid naar 7 procent van de beroepsbevolking tegen 10 procent nu, investeringen van 50 miljard euro, en besparingen in de publieke sector van 60 miljard per jaar. Macron wil meer leraren op scholen en kleinere klassen.
Macron is favoriet
Macron ziet zijn overwinning in de eerste ronde van de Franse verkiezingen als een keerpunt in de Franse politiek. "De Fransen hebben hun wens voor verandering uitgesproken", zei hij tegen het Franse persbureau AFP.
Volgens Macron is een hoofdstuk uit de Franse politiek gesloten. Hij had van tevoren aangekondigd dat hij bij een overwinning "nieuwe gezichten" in de regering wil die nu nog niet actief zijn in de politiek.
Marine Le Pen noemt de uitslag in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen "historisch". Volgens haar is het tijd om het Franse volk te "bevrijden van de arrogante elite". Het overleven van Frankrijk staat op het spel, aldus de politica. Ze riep "alle patriotten" op op haar te stemmen.
Volgens een peiling in opdracht van de zender M6 heeft 64 procent van de ondervraagden gezegd op Macron te zullen gaan stemmen en 36 procent op Le Pen. Volgens een andere peiling, van Ipsos Sopra Steria, zou Macron 62 procent van de stemmen krijgen en Le Pen 38 procent.